čvangajsk lesný

Jedlé huby

Hríb dubový (lat. Boletus reticulatus) tiež ľudovo dubák je najznámejšia jedlá huba Slovenska. Patrí do čeľade hríbovité.

 
Klobúk je mäsitý má v priemere 5-20 cm, v mladosti polokruhovitý, neskôr vyklenutý až plochý. Sfarbený je šedo-okrovo alebo hrdzavo-hnedo, povrch je zamatový až jemne plstnatý.
výtrusorodá vrstva (hymenofor) je rúrkovitá
Rúrky sú vysoké, v mladosti biele, v dospelosti žltozelené.
Póry sú drobné, okrúhle rovnako sfarbené ako rúrky. Pri stlačení zmenia farbu - stmavnú.
Hlúbik je 10 - 25 cm dlhý, 2 - 7 cm hrubý, spočiatku súdkovitý, potom kyjovitý až valcovitý, väčšinou okrovo - šedohnedý.
Dužina je biela má veľmi lahodnú chuť a príjemnú vôňu po hubách.
Výtrusný prach je olivovo hnedý.

 

Kozák osikový

Klobúk/Plodnica:
Klobúk má 40-150 mm v priemere, najprv je polguľovitý, potom klenutý, a napokon vankúšovite rozprestretý. Na povrchu je jemne plstnatý, najprv husto páperistý a suchý. Za mladi býva krásne červenopomarančový až pomarančovohnedastý alebo tmavočervený, potom (najmä za daždivého počasia) čiastočne odfarbený. Okraj je tenký a pokožka tu často prechádza do príveskatej blanky.
Dužina:
Dužina je biela, na vzduchu sa mení najprv na bridlicovo lilavo, neskôr na hnedočerveno, miestami s vínovočervenými alebo fialovými odtieňmi. V báze hlúbika býva dakedy trochu zelenkastá alebo modrastá. V klobúku je dosť hrubá, najprv všade tuhá, v dospelosti v klobúku špongiovitá, v hlúbiku vláknitá a v báze až drevnatá. Chuť má miernu, príjemnú a je takmer bez vône.
Výskyt:
Kozák osikový rastie od júna do novembra, najčastejšie pod osikami v lese aj mimo lesa.
 
 

Vyhľadávanie

Kontakt

čvangajsk lesný Zvolenská 1777
Žilina
01008
132456789